Programma

Beat it!

Gaat jouw hart ook sneller kloppen als door de assistente van de HAP een ECG op je bureau wordt gelegd om te beoordelen?
Maak je in de praktijk ECGs en beoordeel je die zelf of vertrouw je op de slimme software? En sta je er wel eens bij stil waarom je een ECG aanvraagt in je praktijk?
Na dit dagdeel ken je de zinvolle indicaties voor hartfilmpjes in de huisartsenpraktijk en kun je aan de hand van een eenvoudig stappenplan deze ECGs nog beter zelf beoordelen.

Ab/ba?

De appel valt niet ver van de boom, zeggen ze. Heb jij ook flaporen net als je vader of ben jij kleurenblind? Wat weet jij nog van overervingspatronen? Hoe helpt een stamboom je bij het bepalen van het risico op een bepaalde aandoening? Als je het niet meer goed weet, hoe ga je het uitpluizen? En wanneer schakel je een klinisch geneticus in?
Na dit dagdeel geef jij de juiste ‘erfelijkheidsinformatie‘ door.

Van gekke Gerrit tot malle Pietje

De persoonlijkheid van de mens fascineert, denk aan tv-programma's als 'Man bijt hond' of 'Jambers'. Maar wanneer verandert een karaktertrek in een stoornis?
Hoe herken je persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen? Zijn er hulpmiddelen in de omgang met deze patiënten?
Dit dagdeel bevat beelden die niet geschikt zijn voor jonge kijkers...

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd

Kleine kinderen, kleine zorgen. En kleine kwalen. Hoeveel vlekjes is de hoeveelste ziekte? wat doe je als iets kwijt bent en je verdenkt je peuter hiervan?
En hoe zat het ook alweer met GERD, GER, GORD etc??
Vandaag een kleine gids voor allerhande kleine kwalen.

Praat voor je door-slaat

"Huisarts drie keer bedreigd tijdens dienst", "Meer agressieve patiënten in de spreekkamer"; de krantenkoppen liegen er niet om.
Na deze middag vol verbaal geweld herken je de verschillende vormen van agressie en weet je er op de juiste manier mee om te gaan. Confronterende conflicten in woord en daad: praat voor je door-slaat!

Jeuk is leuk!

Word je kriebelig van patiënten met jeuk? Of beginnen je handen hiervan te jeuken?
In deze sessie proberen we antwoorden te vinden op vragen als: Hoe wordt jeuk veroorzaakt? Hoe houd ik al die verschillende bultjes uit elkaar? Wat zit er achter jeuk zonder bultjes? En natuurlijk leren we hoe je jeuk behandelt zonder te krabben!
Je hoeft je voortaan niet meer achter de oren te krabben over hoe je die patiënt met jeuk behandelt, daar weet je hierna alles van!